Förbered din altan inför sommaren

Förbered din altan inför sommaren
3 februari, 2016 eloge

Fräscha till
altanen när
det är dags

Sommaren för med sig mycket värme, glädje och långa utevistelse – men också en del måsten. Det kan vara så att du befinner dig i byggplaner och behöver hjälp med idéer för att bygga en altan. Men det kan lika gärna vara så att du redan har fått din altan byggd, och nu har njutit av den i några säsonger. Det börjar med andra ord bli hög tid att istället fundera över hur träet har klarat kylan och fukten efter vintern. Förmodligen är det så att träet behöver sig en tillputsning, både för att se bättre ut och få ett längre liv. Vi tänkte tipsa dig om hur du bäst vårstädar ditt däck, oavsett om det är byggt av oss på Sandö Bygg eller om du kanske gjort det själv. Förbered din altan med följande tips.

Vilken metod
lämpar sig
bäst?

Det som är absolut vanligast som material till trädäck och altaner är trall. Ofta är det tryckimpregnerat trä som använts. Ett sådant trä behöver behandlas kontinuerligt för att klara sig genom åren. Därför finns det några saker som är nödvändiga att göra, och några som är helt frivilliga beroende på vad man vill ha. Här nedan listas några.

1. Vanlig
rengöring

Ibland behövs bara en vanlig rengöring, speciellt om man vill tillåta sitt trä att åldras normalt. Genom att borsta och skrubba bort smuts håller du träet fritt från angrepp av alger. Det kan vara lockande att använda högtryckstvätt, men det ska man vara försiktig med då det kan skada träet.

2. Oljning

Många känner till att en inoljad altan är en omhändertagen altan, och det stämmer. Det förlänger livslängden på träet, men tänk på att omständigheterna måste vara rätt, då det inte ska vara för varmt (mellan 10 och 20 grader, alltså perfekt vårsyssla) och ingen risk för regn föreligger. Tänk också på att välja rätt olja om du har andra typer av träslag.

3. Lackning

Det går också att lacka trädäck, vilket har stor inverkan på både utseende och livslängd. Med lack kan du bestämma utseendet mer själv, men träet blir också känsligare för yttre påverkan. Så repor är vanliga i jämförelse med när du använder exempelvis olja.

Kontakta oss om du behöver hjälp med att planera, bygga eller omhänderta ditt trädäck.

0