Att välja rätt fönster

Att välja rätt fönster
3 februari, 2016 eloge

Att få till
rätt känsla
med fönster

En viktig del av känslan i ett hus sitter i fönstren, de säger mycket om vilken tid huset byggdes i. De kallas ju också husets ögon så det gäller att välja rätt. Ska man köra på klassiska fönster i trä, lite modernare med aluminiumprofiler så de håller ännu lite bättre eller gå hela steget ut och skaffa mer eller mindre underhållsfria PVC-fönster?

I Sverige har vi en lång tradition av att använda trä i våra fönster och tar man bara hand om dem på rätt sätt, kittar om dem, och målar om dem, så har den en verkligt lång livstid.

PVC-fönster är vanliga på kontinenten och är praktiska eftersom man inte behöver bry sig om dem nämnvärt. De ger dock en annan känsla än fönsterkarmar i trä och det gäller att se till så de passar just ditt hus.

Olika fönster­val
ger olika känsla

De olika fönstervalen ger huset väldigt olika känsla och det gäller att hitta rätt. Och det finns många olika saker att tänka på när man ska köpa sina fönster – vill vi ha energiglas? Två- eller treglas? Ska vi ha säkerhetsglas som är okrossbart så ingen kan ta sig in i huset? Ska det vara med eller utan inbyggd persienn? Vilket håll ska de öppnas åt? Uppifrån och ner eller åt vänster eller höger?

Det mest energisnåla är ju så klart att välja ett fönster som är fast, och inte går att öppna över huvud taget. Risken finns att det blir instängt med fasta fönster – det kan vara bra att tänka på att montera dit en spaltventil så det går att lufta igenom rummet.

Ett bättre
miljö­alter­nativ

Det finns en trend nu som handlar om att återvinna det som återvinnas kan och många gamla träfönster mår bättre än vad de ser ut att göra. De kan se riktigt slitna ut, men det kan räcka med att skrapa bort gammal färg, ta bort det gamla kittet och applicera nytt och så måla om karmarna så har man förlängt fönstrets livslängd en hel del. Och för miljöns skull är det ju bättre att rädda det som inte behöver bytas ut.

0