Att bygga utan bygglov

Att bygga utan bygglov
3 februari, 2016 eloge

Att kunna
bygga utan
bygglov

Det är många saker som kan behöva bygglov när du bygger på din tomt. Visste du exempelvis att du kan behöva ha bygglov när du bygger din altan, eller när du ska byta fönster till en annan storlek än de du hade innan? Det är ett svårt ämne på många sätt med bygglov och det finns inga självklara instruktioner om när det utfärdas eller inte. Som byggare behöver man med andra ord vara informerad och ute i god tid för att se till att bygget överhuvudtaget ska vara möjligt.

Men det finns faktiskt de byggnader som inte kräver att du har bygglov. Här är de två vanligaste.

1. Friggebod

Birgit Friggebo gav namn till det hus, eller de husen, på totalt 15 kvadratmeter som vi får bygga på våra tomter, i direkt närhet med bostadshuset. Husen får inte vara högre än tre meter. Det innebär att en Friggebo är en mindre byggnad som kan användas på lite olika sätt beroende på vilka behov du har. Många använder det som förråd och bastu men det går också alldeles utmärkt att bygga det som ett litet gästhus. Tänk dock på att du måste ha tillstånd från eventuella grannar om du har tänkt placera friggeboden närmare än 4,5 meter från tomtgränsen.

2. Attefalls­hus

Sedan 2014 får du också uppföra ett attefallshus på din tomt, utöver friggeboden. Det betyder alltså att du får bygga både en eller flera friggebodar på totalt 15 kvadratmeter och även uppföra ett attefallshus på maximalt 25 kvadratmeter. Totalt kan du alltså få bygga 40 kvadratmeter på din tomt utan att du behöver bygglov. Ett attefallshus passar utmärkt som en komplementsbostad till det större huset, men kan lika gärna användas som ett garage eller en större spaanläggning med bastu. I Attefallshuset får man i regel bo året om, om man vill vilket gör det till ett utmärkt sätt att hitta mer boyta utan att behöva flytta.

Skillnaden mellan attefallshus och friggebodar är att du i fallet attefallshus måste göra en anmälan till kommunens byggnadsnämnd och få ett startbesked. Oavsett vad du väljer att bygga så kan vi på Sandö Bygg hjälpa dig att uppföra dina extra byggnader.

Sandö Bygg
hjälper till
vid behov

Skulle ni behöva hjälp att upprätta en bygglovsansökan så hjälper vi gärna till. Läs mer om bygglov och vår process

0